Gunnebo slott

Under min uppväxt i Göteborg besökte vi kontinuerligt mängder med slott, museer och andra historiska sevärdheter i västra götaland med omnejd. Hela familjen, inklusive mor- och farföräldrar, kusiner, mostrar och morbröder, faster och fasters tax mfl.

Gunnebo slott är ett sånt ställe som jag besökt massor med gånger under alla år, till och med firat min 14års dag med picknick i parken - men aldrig varit innanför slottets väggar. Fram tills nu.

Sista helgen med chans att få uppleva designsalongen på Gunnebo slott, kurerad av designjournalisterna Helena Skoog och Ellinor Thunberg, är nu den 26e-27e april. Absolut värt ett besök. Förutom att man får uppleva samtida konsthantverk i historisk miljö får man berättat om familjen Hall som hade slottet som sommarnöje med start i slutet av 1700-talet.

Favoriter i utställningen var många.

Bland annat Statira Jazayeris textila verk, skapade specifikt för just den här platsen i en av trapporna i slottet.

Frun i slottet, Christina Hall (Född Gothén) älskade att festa och att umgås med mycket folk. Hon hade gärna middagar, anordnade danser och andra tillställningar både i sommarnöjet Gunnebo och inne i Gbg city. Hennes man, John Hall - not so much. Han beskrevs som tystlåten, tillbakadragen och rätt så trist som ägnade sig åt jobb mest av allt.

Större salongen, bland annat dekorerad med fyra olika skulpturer i vardera hörn som symboliserar de fyra olika årstiderna. Här i hörnet står Våren och spelar flöjt lite försynt.

Trähantverken i bild är skapade av Carl Martinsson, som jobbar mycket med intarsia.

Då äkta paret Hall var så olika hade man förutom varsin entré in till slottet även vardera delar av slottet som disponerades på olika vis. Christina som var mer utåtriktad såg till att hon fick ett gäng fler rum och större till sitt förfogande, medan hennes make fick nöja sig med några färre och mindre rum. Det är främst rummen som Christina disponerade över som idag visas vid guidade visningar.

Samma sal som tidigare, här anas skulpturen som symboliserar hösten till vänster i bild.

i förgrunden till vänster och framför den öppna spisen syns pallar i metall av Oscar Cedon. Framför spisen står även ett bord och en stol av Matilda Hunyadi.

En intressant detalj bland många var bland annat att Christina ryktades ha några olika älskare varav en var en adelsman från Venezuela. Det mest intressanta här tyckte jag var kombinationen Venezuela och adel - hade ingen aning. Men också hjälp vilken lång resa för honom? Med skepp, häst och vagn med mera back in the day. Reste han fram och tillbaka? Eller blev det enkelväg till Gbg, i så fall varför just GBG? Eller sågs dom i England? Hur såg han ut? Tall, dark and handsome? Var det Bridgerton vibes?

Vas i glas av Matilda Hunyadi. Tuftad skulptur av Anja Fredell.

Mjukt, men ändå hårt. Men mjukt.

När pappa Hall hade gått bort ärvdes slottet, familjens förmögenhet och framgångsrika företaget av deras son, som även han hette John, döpt efter sin far. John gillade inte att arbeta, utan ägnade sign helst åt annat och på några få år drev han allt i konkurs år 1807. Han dog utfattig och hemlös 1830, fem år efter sin mor Christina. Dödsboet försökte under flera år att sälja slottet och dess tillhörande park, men då det hade förfallit var det ingen som var intresserad förrän 1832 då det såldes på auktion för 6700 riksdaler.

Del av dukning i matsalen, som restaurerades lagom varsamt någon gång runt 1950.

Det gick bra att ta bilder där guiden syntes i bild.

Närbild på dukning.

Här syns bland annat röd skulptur som såg ut att vara gjord av filt, men det var keramik - av Masatoshi Oya. Korkskruvsöppnare (heter det så?) av Carl Martinsson. Snigel i glas av Märta Mattsson.

Fler objekt och smycken av Märta Mattsson.

En ordentlig, hantverksmässigt gjord pjäs i spegelglas och trä som vissa kanske känner igen :)

Av Matilda Hunyadi och Karl Sjögren

Toaletten, kaklad med plattor importerade från Nederländerna - närmare bestämt från Delft. Varje platta har ett unikt, handmålat motiv.

Så fint.

Förutom huvudbyggnaden, själva slottet, finns även cafe/restaurang, butik, stall, hönshus, grönsaksodlingar och sedan några få år tillbaka även ett orangeri en liten bit ner i parken.

Uppfört enligt gamla ritningar och på äldre tiders vis.

Orangeriet från andra hållet, som går i skönaste gröna.

Gunnebo slott, där designsalongen pågår fram till den 27e april.

Next
Next

MILANO